Gaatverweg.nl

Jouw reisverhalen horen hier

19494 reizigers gingen je voor, begin nu je eigen gratis reisblog

.GAATVERWEG.NL


De eerste werkweek

Posted on 01 mei 2012 in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld

En het eerste weekje werken na de vakantie zit er weer op. Afgelopen woensdag ben ik samen met Sita op pad geweest voor de Malariaday. Vanuit de organisatie Caritas wordt er voorlichting gegeven over hoe je malaria krijgt, hoe je het kan voorkomen en wat de gevolgen zijn als je het inderdaad hebt. We moesten voorlichting geven in een dorpje 150 kilometer verderop. Met een snelheid van 150 kilometer per uur zijn we over de hobbelige snelweg gereden, gelukkig ben ik maar 6 keer met mijn hoofd tegen het dak geslagen. De voorlichting werd gegeven in een schuur middenin een plaggenhuttendorp. Er werd aan de mensen gevraagd hoe je malaria krijgt en we kregen deze geweldige antwoorden: luizen, geen toilet hebben bij huis, heksen, slechte dorpen, slecht drinkwater en nog een aantal dingen. Hierna werd er een toneelstukje opgevoerd waarin werd verteld dat de mensen bij malaria naar het health center moeten gaan en niet naar de medicijnman in het dorp. Het is geen ziekte dat verholpen kan worden door tovenarij, maar alleen met medicijnen. Hierna werd er uitleg gegeven over de symptomen en de preventie van malaria. De mensen hier kennen geen klamboes en aan ons de eer om deze uit te delen aan de mensen. Eerst wilden ze er niks van weten, maar uiteindelijk had iedereen een klamboe onder de arm. Ik ben heel benieuwd of ze deze überhaupt gaan gebruiken om onder te slapen of dat ze iets anders van maken.

Voor de rest ben ik weer bezig geweest met mijn projecten en weer contacten gelegd. Als het goed is ga ik binnenkort ook voorlichten geven aan basisscholen over HIV/Aids. Daarnaast gaan we nog kijken of we ook voorlichting over persoonlijke hygiëne kunnen geven aan jonge moeders. De logopedisten gaan workshops geven aan studenten over spraakproblemen en ik ga hun helpen met het  voorbereiden en het geven van de workshops.

Zaterdag was het weer 35 graden en zijn we naar het zwembad gegaan. Heerlijk gezwommen en in de zon gelegen. Tijdens de lunch bij het hotel kwamen we in gesprek met een aantal mannen die daar waren. Het bleek dat zij in de jury zaten van een grote televisieshow hier in Zambia. Het waren superaardige jongens en de een was een van de grootste producers hier in Zambia en de ander is een bekende radiopresentator. De show is te vergelijken met Holland’s Got Talent, want acteurs, dansers, zangers, vanalles mag hieraan mee doen. We werden uitgenodigd om de finale audities hier in Chipata te bekijken in de studio. Ze hebben een auto voor ons geregeld en samen met de presentatoren werden we naar de locatie gebracht. De studio was gebouwd in een soort bar en zag er niet heel professioneel uit. Het publiek zat op plastic stoelen en een deel moest gewoon staan. De mensen in het publiek liepen ook gewoon in en uit en er zaten huilende baby’s tussen. Het “podium” stond op instorten en er waren 3 camera’s die hun beste tijd ook wel gehad hadden. Wij werden natuurlijk pal vooraan strak achter de jury neergezet dus lekker in beeld. Het was echt heel bizar om een televisieshow hier in Zambia mee te maken. Zo anders dan in Nederland!

Zondagmiddag zijn we naar de hill geweest. Chipata ligt tussen allemaal heuvels in en vanaf daar heb je een heel mooi uitzicht over de stad. Halverwege de hill zijn we gestopt en hebben we bovenop de jeep van het uitzicht genoten. We mochten bovenop de jeep blijven zitten om het laatste deel van de route af te leggen. Echt zo gaaf! Van bovenaf hadden we helemaal een mooi uitzicht over de stad. Nu pas hadden we door hoe groot de stad eigenlijk is, het is enorm uitgerekt. We waren iets te laat  voor de zonsondergang, aangezien we aan de verkeerde kant van de hill stonden. Maar het leverde wel mooie taferelen op in de lucht. We hebben heerlijk gepicknickt bovenop de jeep en genoten van alle lichtjes in de stad onder ons. Natuurlijk viel de stroom uit en konden we niks meer zien. Hebben wij weer haha! Op de terugweg weer op het dak gezeten en keihard door Chipata heengescheurd. Iedereen op straat heeft naar ons gezwaaid en geschreeuwd. Voor hun is het bizar om stel mazungu’s op een dak te zien zitten.

Vandaag is het Labour Day en zijn we vrij. Verder moeten we deze week weer naar het Provident House voor ons temperary permit en we gaan verder de projecten. Vrijdag vertrekken we voor 4 dagen naar Lake Malawi, Cape Maclear. Hier kan je echt prachtig snorkelen en zwemmen en de zonsondergangen schijnen echt schitterend te zijn. Superveel zin in dus!

Nog bedankt  voor alle lieve reacties op mijn vorige blog! Dikke kuss Annemarie