Gaatverweg.nl

Jouw reisverhalen horen hier

19494 reizigers gingen je voor, begin nu je eigen gratis reisblog

.GAATVERWEG.NL


Hoofdstuk 3: El Salvador en Guatemala!

Posted on 30 apr 2012 in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld

Verhaal 3 28 maart - 26 april

Buenos dias!!
I know, de weergave is heel iritant. Het beste kun je alles selecteren en in word plakken. 

Holy cow, ik ben al weer bijna 7 weken weg. wat gaat dit hard, maar wat heb ik het super hier zeg! Het ontmoeten van geweldige mensen, de omgang met de meest ongelofelijk aardige locals en de prachtige landschappen en activiteiten die ik hier doe, zorgen ervoor dat ik iedere dag weer geniet van mijn reis!
Ok, anyhoe, k zit nu in een hostel in Flores, bij de beroemste maya piramides Tikal, waar ik morgen heen ga.

de laatste keer dat ik wat schreef, had ik net Nicaragua verlaten. Nu zal ik schrijven over mijn avonturen in El Salvador en Guatemala tot noch toe inclusief de twee weken spaans leren in Xela (Quetzaltenango)
Het was laat in de middag op 28 maart toen onze shuttle bWus San Salvador binnen reed. Ik was met mijn britse vrienden Simon en Jack. vanuit san salvador zouden we direct naar El Tunco gaan (wat een surf plaatsje aan de pacific is) we besloten de taxi direct naar El Tunco te nemen, want we konden een mooi prijsje regelen. 
Het hostel was super chil met zwembad en al en wwe maakte vrienden met een super chille Australier (zijn ze tot noch toe allemaal;) 
Ik ben een week gebleven in El Tunco. Het was een super chille week van hangmat schommelen, zwemmen, bouncy bal overgooien in de zee, surfen en genieten. 'savonds kon er flink gefeest worden, het was namelijk de week in de aanloop naar Semana Santa. Semana Santa is de paasweek, wanneer het hele land zo'n beetje vrij heeft en allemaal erop uit gaan. 


Lang de oceaan waren er iedere avond dus leuke feestjes met live muziek en af en toe een nacht surf competitie, belicht met flinke bouwlampen (zoals wij het ijs verlichten pap)
Na een paar dagen, kwamen we twee ijslandse meiden tegen die ik ontmoet had in SanJuan Del Sur, Nicaragua! dit was super want deze meiden wisten wel van feesten haha. In ijsland kan je pas op je 20ste drinken en dat was te merken ook, want deze meiden gedroegen zich zoals wij deden toen we 16 waren. Tot het punt dat ik 1 van hen naar huis heb moeten dragen want die kon niet meer lopen. natuurlijk staat bassie dan gelijk klaar om zijn europese burger plicht te doen. Eerst heb ik even ons geld terug geregeld dat ijsland ons nog verschuldigd was.:P

Meer kan ik eigenlijk niet over El salvador vertellen behalve dat de mensen super aardig zijn en dat weer niet begrijp waar de negatieve reputatie vandaan komt. 

Zoals ik al vertelde, stond Semana Santa )de paasweek) eraan te komen en mGeijn enige reisplan was dat ik in Antigua, Guatemala wilde zijn om de Processions (paasoptochten met jezusbeelden en flowerbeds, kransen en kleuren matten) 

Antigua is super druk voor Semana Santa, omdat het 1 van de populairste bestemmingen voor pasen in de katholieke wereld is. Aankomende in Antigua, heb ik met veel geluk een hostel kunnen regelen!
Antigua is een prachtige koloniale stad waar toerisme al aardig aanwezig is. de Eerste dagen hebben we daar rondgelopen en een beetje alle prachtige gekleurde kerken en shit bekeken.


Verder waren er iedere dag en vooral op goede vrijdag ontzettend veel optochten door de stad die in het teken staan van de verering van de kruiziging van Jesus Christo. Hierdoor ruik je door de hele stad de hele dag wierook en zie je overal paarse mannetjes lopen en af en toe een klein mannetje verkleed als romeinse soldaat. Zo was het ook lastig navigeren in de stad omdat er altijd vele straten dicht waren voor de optochten. 
Al met al was het onzettend indrukwekkend, maar na drie dagen in de stad, werd ik er een beetje loco van. Het is leuk enzo, maar die wierook was sterk joh en de drukte die het met zich mee bracht was wel is wat veel. 
Ook kwam ik in antigua, opeens de Ijslandse dames weer tegen. Dit was super! Zo zijn we zaterdag dus flink gaan feesten! De toco's sluiten hier echter al om 1 uur wat redelijk iritant is. Echter zorgt dit er wel voor dat in de grotere gehuchten zoals Antigua, er altijd wel ilegale afterparties te vinden zijn die vaak heel vet zijn. Zo kwamen we zaterdag nacht rond 4en uitde party rollen. Begint er toevallig net zo'n optocht midden in de nacht. Dus iedereen super serieus naar de paartse mannetjes kijken die flink staan te zwoegen met wat ze op hun schouders dragen. dit was zeker een leuke ervaring midden in de nacht met een gat in onze kraag!Na zo'n vier dagen in Antigua, besloot ik dat dit geen goede plek zou zijn om spaans te studeren vanwege de vele toeristen.
Het was mij ten gehore gekomen, dat Xela, kort voor Quetzaltenango, erg geschikt is om spaans te leren, omdat je je daar volledig kan omgeven tussen locals en dus de taal. ( haha er komt op t moment weer een koe de snelweg op banjeren) Ok, dus ik besloot naar Xela te gaan.
Na 4 uur te zitten genieten in een chicken bus, met pompende latino beats, kwam ik aan in Xela. Jeetje het was hier een stuk kouder zeg.
TOen begon het orienteren naar goede scholen. Na een dagje rondlopen en iedere gringo om zijn ervaringen te vragen besloot ik voor de school El Portal te gaan. Ik besloot te beginnen met een weekje spaans, wat uiteindelijk twee weken is geworden! Twee weken heb ik bij een gastgezin gewoont! De kosten voor dit alles waren een lachertje . Zo betaalde ik voor een week 135 dollar. En daar kreeg ik 25 uur per week, 1 op 1 prive les voor inclusief 7 dagen inwoning en 3 maaltijden per dag. 

Het leven bij een lokaal gezin was geweldig. Ik had het geluk om een super gezin te treffen wat bestond uit: Moeder, Gladice, opa Victor en kindertjes Berenice, Fernanda, Pamela, Marco en Mario. Vooral mijn gastbroertjes en zusjes waren geweldig. Zo was ik de hele tijd een speeltuig voor ze. Van voetballen met de jongens tot dansen en zingen na ieder avondeten! 
Heel breed had dit gezin het niet, maar de moeder Gladice presteerde het iedere keeer weer om heeerlijk te koken voor 10 man. Voor menig ontbijt kreeg ik pannenkoeken met fruit of arroz con leche (rijstepap)
1 avond ben ik goed ziek geweest en aan alle kanten alles eruit gegooit. Ik verdenk het "vlees"ervan wat we die avond aten. Hetleek een soort varkens huis of vet (je walgt ervan maar wilt die mensen niet beledigen want vlees is duur) 


Verder was er in Xela niet heel veel te doen. Via de school werden er wel kleine uitstapjes geregeld, zo bezochten we dorpjes in de buurt met kleurrijke kerkjes of maya rituelen. Zaterdag de 14e was een leuke dag. Met Jorus, een nederlandse schoolgenoot, huurde we mountainbikes en zijn we naar Fuentes Georgina gefietst:) Dit waren natuurlijke badjes, verhit door lava. Na twee uur lang flink geklommen te hebben werden we goed beloond. De baden waren midden in de rimboe, met een prachtig watervalletje erbij en alles erop en eraan. er waren verschillende bDadjes en enkele waren gewoon te heet om in te zitten!


Na een paar uurtjes hadden we het wel gezien en zijn we terug gegaan. Het eerste stuk was flink downhill en dus genieten met de prachtige natuur. Daarna trokken we het niet meer en hebben we dus onze fietsen op het dak van een chicken bus gegooid en waren we snel thuis.

Na terug komst ben ik snel gaan dineren bij mijn gastgezin. Ik moest echter opschieten want het plaatselijke team, Xela Ju moest voetballen in het stadion. 
Zo zat ik een klein uurtje later in het stadion met zo'n beetje de hele gringo (buitenlandse) gemeenschap van Xela. Dit was een hele leuke ervaring al was het niveau echt niet om aan te zien. dat mocht de pret niet drukken dus zongen we luidkeels de club liederen met de harde kern naast ons mee! Daarna hebben we tot diep in de nacht gestapt. 
Twee weken spaans leren heeft met heel goed gedaan. al het spaans wat ik voorheen geleerd had, kan ik nu echt gebruiken en ik kan me prima redden en soms zelffs een klein gesprekje hebben! dit maakt het reizen hier extra leuk:)

Na twee weken intensief spaans studeren, was ik er wel een beetje klaar mee. Ik kon er opt laatst niks meer in krijgen en ook het stadje begon me echt te koud en te stinkerig te worden het stinkt omdat uitlaatgassen flink blijven hangen. en aangezien er nog al wat bussen door de stad rijden hangt er nogal wat stank in de lucht. De chicken bussen, zijn oude amerikaanse schoolbussen waar alle filters uitgestript worden voor extra vermogen.
Eind vorige week ben ik daarom vertrokken naar Lago Atitlan, wat een prachtig meer is omgeven door vulkaantjes. ik ging naar san pedro, wat een heerlijk relaxt hippiegehuchtje is compleet met Amsterdamse geur overal.Het hostel waar ik zat was super. Compleet met bar met prachtig uitzicht over het meer, kussens waarmee je heerlijk voor de sterrenhemel en het uitzicht kkon gaan liggen met een biertje. ook was er een zwembad die de laatste dag eindelijk verschoont was:P Zo heb ik er gisteren nog een duik in kunnen nemen!

De afgelopen dagen heb ik heerlijk gekajakt op het meer, gezwommen van hoge rotsen gesprongen en als klap op de vuurpijl heb ik maandag geparaglide! Dat vond ik zo'n geweldige ervaring.
Het was nog een hele onderneming om het voor elkaar te krijgen omdat het natuurlijk volledig van de wind en het weer afhangt. 
Uiteindelijk stond ik daar met mn twee duitse vriendinnetjes op een flinke berg (1600 meter boven meer uit) ik stond flink te shaken op mn beentjes moet ik zeggen, maar toen ik eenmaal het tuigje aan had en we van de berg af begonnen te rennen, tilde de parachute ons op en vlogen we zo vrij als een vogeltje weg. En dat was precies hoe het was, zo een rust in de lucht, zo super mooi met het uitzicht op de achtergrond. Ik heb ruim 50 minuten in de lucht gehangen en mocht ook zelf sturen en spins doen:D Op een moment zweefde we vlak boven een prachtige aadelaar.

het was een dure grap, maar de lonely planet en andere reizigers hadden het allemaal aangeraden en het was het meer dan waard geweest!!!
Natuurlijk heb ik in dit plaatsje ook weer leuk gefeest. Daar we nog steeds in guatemala zitten en de barren om 1 uur sluiten, ben ik hier ook naar een afterparty geweest op zaterdag. Dit was echt super. Een aantal lokale jongens, nodigde iedereen uit om bij hun thuis na te komen feesten. Zo stonden we minuten later in een groot huis midden in het bos bij het meer, te feesten.

Dat was Lago Atitlan! een prachtig meer met een heerlijke relaxte sfeer waar de maya gemeenschap heel traditioneel is. 
Op naar het volgende avontuur: samuc Champe dit is een prachtige omgeving met natuurlijke, zwembaadjes, in allerlei prachtige kleuren. 
We verblijven met een stel leuke deense dames, en andere die ik daar ontmoeten in hostel El Retiro. We wilden eerst bij een ander hostel in checken, maar aangezien we pas om 1 uur snachts aankwamen, naar een helse busrit van 16 uur van het meer naar Lanquin. ik ben al wel echt een bikkel geworden wat busritten betreft. Uren lang strak tussen lokaaltjes gepropt zitten zonder ruimte om je kont te draaien ben ik wel al helemaal aan gewent!
In de 16 urige busrit ontmoet ik wel al hele leuke meiden die allemaal in de Zephyr lodge wilde verblijven vanwege de verhalen die te ronde gingen onder reizigers: er scheen een prachtig uitzicht te zijn en ook scheen er een heerlijke douche te zijn!
uitgeweken naar een andere. het is ongelofelijk wat een prachtige locaties sommige hostels zich op bevinden, zo had deze een prachtig uitzicht over dee bergen en een rivier, was er tafeltennis, een sauna en ontzettend veel chil gedeeltes met hangmatten! en dit staat allemaal voor je beschikking voor nog geen 5 eu per nacht:)
De volgende dag besloten we nog niet naar Chemuc champey te gaan omdat we nogal kapot waren. er was nog een andere optie, en dat was tubing door de rivier. Dit was ontzettend cool: we dreven met een groep van 12 man, door de rivier, waarbij je aangaf hoeveel biertjes je wou hebben. dit was dus echt genieten, prachtige omgeving en lekker ronddrijven met mogelijkheden om te zwemmen, uit bomen te springen en dit alles onder het genot van guatemalteekse biertjes:P
De dag daarna, besloten we met een leuke groep, onder meer de duitse meisjes waarmee ik in San Pedro was, waren nu ook gekomen,we gingen nu dus naar het natuur gebeuren van Semuc Champey. de tour die we hadden geboekt was super vet. Zo gingen we eerst met een kaart in onze handen, grotten in die op sommige stukken flink onder water stonden. Daarbij was het kunst om te zwemmen met een kaars in je mond, te klimmen en af en toe leuke sprongen te maken! na twee uur in de grotten en het ijzige water, waren we erg blij om weer in de zon te komen!
Daarna was er een hele dikke schommel die je van een hoogte van ong. 5 meter in de rivier lanseerde! ook erg dik. Alles bij elkaar begin ik een beetje over mijn hoogtevrees heen te komen:)
semuc champey, zoals op de foto was echt prachtig! niet te beschrijven eigenlijk. het was een flinke klim naar het uitzicht punt, vooral omdat ik net een biertje op had, dus ik eigenlijk alleen maar wilde luieren:P maar goed het uitzicht was het ruim waard!
Daarna hadden we goed wat tijd om heerlijk in de badjes te zwemmen en van stenen af te glijden ed. Al met al was dit een top ervaring:D

Nu zit ik in Flores bij Tikal in mn oranje shirtje voor koninginnedag. Helaas gebeurt hier niet echt iets, want er zijn geen nederlanders! maar goed ik zal er wel een paar op drinken vanavond!
morgen ga ik naar de epische ruines van Tikal. ga de mayas even gunstig stemmen voor de apocolypse:P
 
(Heden)voor ik het vergeet, el salvador en Guatemala hebben echt ontzettend veel beveiligers in dienst. Zo staat er hier bij ieder hotel, bank ed een flappie met een flinke shotgun. Ze doen er dus best veel aan om je veilig te laten voelen;)
Het eten in Guatemale is een stuk lekkerder dan in nicaragua eigenlijk. Het dieet bestaat uit veel op mexicaans gelijkende gerechten! Zo eet ik nu vrijwel iedere dag borrito's, taco's en gelijkende dingen van de straat:D i like!
Via een canadese vriend hier, kreeg ik te horen dat ons kabinet is gevallen. Ongelofelijk die politiek ook weer. Gaan jullie maar lekker nadenken waar jullie op gaan stemmen, het kan mij eerlijkheidshalve geen moer schelen:P
Hoop dat het jullie thuis allemaal goed afgaat en dat ik inspiratie afgeef voor reizen!
en bij dit verhaal zijn foto's te vinden op onderstaande link:

https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=b08a0d1408022396&resid=B08A0D1408022396!253&parid=B08A0D1408022396!170&authkey=!ANycaEcRV7-veRg

Muchas gracias, que le vajan bien!

HaroldMijn locatie .